Eero Järnefelt-näyttely Ateneumissa

Tuula Paasivirta

22.5.2024

Eero Järnefeltin taidetta esittelevä näyttely on avoinna Ateneumissa 5.4.-25.8.2024. Esillä on kosmopoliitti, kulttuuriperheen kasvatti Eero Järnefeltin (1863–1937) mittavaa tuotantoa. Näyttelyssä saa hyvän kuvan taiteilijan merkityksestä Suomen taiteelle sekä suomalaisuudelle.

Tämän näyttelyn taide on otollista myös kuvailutulkkaukselle. Ja voit etukäteen tutustua näyttelyyn ja sen teksteihin Ateneumin verkkosivulla: https://ateneum.fi/nayttelytekstit-eero-jarnefelt/

Voit lukea näyttelyn salitekstit rauhassa omalla laitteellasi tai kuunnella ruudunlukuohjelmallasi.

Järnefeltin monipuoliset luontokuvaukset saavat pohtimaan, onko taiteilijan 1800- ja 1900-luvuilla kuvaamaa luontoa enää olemassa. Ja eihän sitä enää ihan samanlaisena olekaan. Kaipaus siihen lienee säilynyt sillä erityisesti Kolilla vierailevat haluavat tulla kuvatuksi juuri sillä kalliolla, jota Järnefelt kuvaa kuuluisassa maalauksessaan Maisema Kolilta. Maalausta katsottaessa kannattaa huomioida, että kyse on panodraamamaalauksesta. Samalla näyttelyn edetessä saa ja voi pohtia omaa luontokokemustaan ja tuntemustaan.

Eero Järnefelt: Maisema Kolilta (1928). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Suomen Säästöpankki Oy:n taidekokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis.

Suvun kulttuuritausta

Järnefeltin taide kumpuaa hänen sukunsa kiinnostavasta kulttuuritaustasta, ja sitä leimaa olennaisten piirteiden tavoittaminen yhtä lailla luonnosta kuin ihmisistä. Taiteilija osasi kuvata aiheitaan yksityiskohtaisen tarkasti, herkän tunnelmallisesti ja juhlavan monumentaalisesti.

Näyttely valottaa Järnefeltin maisema- ja ihmiskäsityksen eri puolia. Se tuo tietoa myös Järnefeltin suvusta, hänen perheestään, opintomatkoista, kotioloista Tuusulanjärven Suvirannassa ja hänen taiteensa liittymisestä aikansa suomalaisuusajatteluun.

Järnefelt tunnetaan myös aikansa merkkihenkilöistä tekemistään muotokuvista. Mukana ovat esimerkiksi kiinnostavat muotokuvat toimittaja, tohtori ja kansanedustaja Tekla Hultinista sekä vankien ja vähäosaisten auttamiseen elämänsä omistaneesta Mathilda Wredestä.

Eero Järnefelt: Saimi kedolla (1892). Talletus, Järvenpään taidemuseo. Kuva: Järvenpään taidemuseo / Matias Uusikylä

Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti Timo Huusko. Suurin osa teoksista on peräisin Kansallisgallerian kokoelmasta, mutta mukana on myös runsaasti lainoja muista museoista ja yksityiskokoelmista. Esillä on yli 200 teosta.

Kirjoittaja: Tuula Paasivirta

Olen Tuula Paasivirta, hämäläisen perunapellon laidalla syntynyt, kuusikymppinen helsinkiläinen.
Kajastus -lehteen olen kirjoittanut vuodesta 2006 alkaen säännöllisesti.
Ensimmäinen juttuni Kajastuksessa taisi käsitellä Iiriksessä pidettyä näkövammaisten valokuvauskurssia.
Olen kirjoittanut taidejuttuja, henkilöhaastatteluja sekä esitellyt monenlaista kulttuuria sivuavaa.
Harrastan taidetta, kirjallisuutta  ja valokuvausta sekä paljon erilaista vaikuttamista järjestöissä ja yhteiskunnassa. Puutarha on kiva juttuni myös. 
Olen heikkonäköinen ja minulla on myös liikuntavamma ja teen  töitä toimittajana, pappina ja kirjallisuusterapiaohjaajana. 
Toimitan muun muassa Kirkkohallituksen julkaisemaa ääni- ja pistelehti Saavu kirkkopostia.